mobiele telefoon

Kan je mobiel kanker veroorzaken?

Wetenschappers vinden een definitieve link in de studie van ratten.
Door John Murawski / [email protected] 28 maart 2018 05:10 PM

Onderzoek Triangle Park

Cellulaire radiofrequentiegolven kunnen op beslissende wijze worden gekoppeld aan kanker bij ratten, volgens een vergadering van het nationale wetenschapspanel in Research Triangle Park op woensdag. De wetenschappers vinden de duidelijkste connectie van mobiel risico voor de mens in een groot Amerikaans onderzoek tot nu toe.

De wetenschappers maakten hun aankondiging aan het einde van een driedaagse bijeenkomst om een ​​knaagdier experiment van $ 25 miljoen, uitgevoerd door het National Toxicology Program in Research Triangle Park, North Carolina, te bespreken. voor de Amerikaanse Food and Drug Administration. Het ontwerp van het onderzoek, dat begin februari werd gepubliceerd, had in sommige gevallen een zwakke schakel gelegd, maar het wetenschappelijke adviespanel op woensdag zei dat de gegevens dwingender zijn en een groter risico aangeven dan aanvankelijk werd erkend. Het besluit van woensdag zal naar verwachting het debat over de veiligheid van mobiele telefoons veranderen, en volksgezondheidsactivisten voorspellen dat de resultaten de druk op federale instanties zullen vergroten om veiligheidswaarschuwingen uit te vaardigen en de veiligheidsnormen van het alomtegenwoordige elektronische apparaat aan te scherpen.

" Het moet waarschijnlijk leiden tot een verlaging van de blootstellingslimieten ," zei Ronald Melnick, de National Toxicology Program-wetenschapper die de studie ontwierp voordat hij negen jaar geleden met pensioen ging. "Dit is van groot belang omdat de agentschappen die deze gegevens zullen ontvangen op basis van deze informatie beslissingen zullen nemen over de volksgezondheid," zei hij. Melnick zei dat de gezondheidsrisico's die woensdag zijn erkend ook publieke functionarissen en telecomleiders moeten dwingen "het gebruik van sommige van deze radiofrequentie-emitterende apparaten voor kinderen niet te promoten."

Het conceptrapport werd door de FDA en de American Cancer Society vorige maand als niet-overtuigend beschouwd en het wetenschappelijke panel werd verwacht door de activisten om die conclusies te rubberen in de vergadering van woensdag. Voor de wetenschappers werd gestemd, Kevin Mottus, de outreach-directeur van de California Brain Tumor Association, eiste van de vloer dat het hele panel zichzelf recupereert wegens gebrek aan kwalificaties om radiofrequentiegegevens te beoordelen. Mottus zei later dat mobiele telefoons vergelijkbaar zijn met asbest en tabak en gezondheidswaarschuwingslabels moeten dragen.

Maar toen de stemmingsdiscussie van start ging, stelden de wetenschappers bewegingen voor om de bevindingen te verbeteren en te stellen dat langdurige blootstelling aan radiofrequentie duidelijk gekoppeld kan worden aan hartweefselkanker bij mannelijke ratten. De conceptstudie had eerder gezegd dat er een link was maar geen duidelijk bewijs. De hartweefselkankers waren bijzonder belangrijk omdat ze een zeldzame vorm van kanker zijn die zelden voorkomt bij ratten en niet kunnen worden verklaard als willekeurige ziekten. De panelleden stemden ook dat de studie een verband aantoont tussen radiostraling en hersenkanker bij ratten. Het ontwerp had gezegd dat de link twijfelachtig was, een wetenschappelijke aanduiding die aangaf dat het niet doorslaggevend was en onbetwistbaar onlogisch. Naast het aantonen van een toename van kankers bij ratten, toonde het onderzoek ook aan dat pasgeboren ratten minder wogen en hogere sterftecijfers leden wanneer ze in een radiofrequente stralingskamer woonden.


Wat is het volgende?

De directeur van de FDA, het bureau voor wetenschap en techniek, Edward Margerrison, woonde de bijeenkomst bij en waarschuwde nadien tegen het vormen van uitslaggevende conclusies gebaseerd op de stemmen van woensdag. "We nemen een verantwoorde aanpak," zei hij. "We gaan nergens overheen knijpen." De FDA zal de bevindingen van knaagdieren vertalen naar gezondheidsrisico's voor de mens, en de Federal Communications Commission zal beslissen of de FDA-conclusies serieus genoeg zijn om lagere emissienormen voor mobiele telefoons in de VS vast te stellen of andere voorzorgsmaatregelen te nemen.

Wetenschappers en onderzoekers blijven zoeken naar een verband tussen mobiele telefoons en kanker. New York tijden

Margerrison merkte op dat het rattenexperiment de dieren blootstelde aan veel hogere niveaus van radiofrequentiegolven dan een typische mobiele gebruiker ervaart. Maar activisten tijdens de bijeenkomst zeiden dat de blootstelling over twee jaar - de niveaus die de ratten ervoeren - vergelijkbaar was met een levenslange blootstelling voor een mens.

Het besluit van het wetenschapspanel is slechts raadgevend en zou door het agentschap moeten worden goedgekeurd om definitief te worden, maar de belangrijkste onderzoeker John Bucher zei dat het ongebruikelijk is dat de aanbevelingen van een adviespanel worden afgewezen. Bucher, senior wetenschappers van het National Toxicology Program, was de hoofdwetenschapper van de studie, die in 1999 in opdracht van de FDA werd uitgevoerd in ondergrondse kamers, waar 3000 knaagdieren negen uur per dag werden gebombardeerd met radiofrequente straling voor twee jaar.

De telecommunicatie-industrie heeft er lang op gestaan ​​dat haar producten veilig zijn voor dagelijks gebruik. Jason Johnson, woordvoerder van CTIA, de handelsgroep van de telecomindustrie, zei dat het besluit van woensdag moet worden beoordeeld, waarbij hij opmerkt dat het panel niet het laatste woord is over het controversiële onderwerp. "De wetenschappelijke gemeenschap zal de NTP-conceptverslagen in overweging nemen in het kader van de vele andere wetenschappelijke onderzoeken die gedurende tientallen jaren zijn uitgevoerd," zei hij per e-mail.

"De Federal Communications Commission, de Food and Drug Administration, de Wereldgezondheidsorganisatie, de American Cancer Society en tal van andere internationale en Amerikaanse organisaties en gezondheidsexperts hebben hun al lang bestaande conclusie gehandhaafd dat het wetenschappelijke bewijsmateriaal geen bekend gezondheidsrisico vertoont door de RF-energie. Het 15-koppige wetenschappelijke panel bestond uit pathologen en andere industriële wetenschappers van Merck, Pfizer, Procter & Gamble en GlaxoSmithKline, evenals academische experts in elektrotechniek, pathologie en andere disciplines.


Hoe jezelf te beschermen

De volksgezondheidsactivisten zeiden dat naarmate de oorlog van tegenstrijdige studies en expert-opinies aanslaat, het publiek concrete stappen kan nemen om zichzelf te beschermen tegen blootstelling aan mobielstraling. Ze raden aan om oordopjes of headsets met snoer (niet draadloos) te gebruiken. Ze raden ook aan de telefoon uit de buurt van het lichaam te houden, deze in een rugzak of handtas te dragen, hem in de "vliegtuigmodus" te zetten wanneer hij niet in gebruik is, en een luidsprekertelefoon te gebruiken tijdens het praten. En ze zeiden dat mannen geen mobiele telefoons in hun zakken moeten dragen, omdat mannelijke voortplantingsorganen bijzonder gevoelig zijn voor radiogolven.

De conclusies van het wetenschappelijke panel bevestigden de aloude zorgen van epidemioloog en auteur Devra Davis, president van de Environmental Health Trust en een gasthoogleraar geneeskunde aan de Hebreeuwse Universiteit in Israël. Ze zei dat zelfs als onderzoeksresultaten dubbelzinnig zijn voor een wetenschapper, het bewijs nog steeds voldoende is om aan te geven dat mensen onbewust het risico lopen door hun eigen uitvindingen.

"We bevinden ons midden in een enorm blootstellingsexperiment met onszelf," zei ze.

Zie ook: https://www.saferemr.com/
https://www.hugoschooneveld.nl/inhoud/index.php/

 

Wilt u...