Selectieve metalisatie

Wanneer alleen specifieke delen moeten worden voorzien van een geleidende laag, in plaats van de gehele elektronicabehuizing

Sinds 1922 is het woord metallisatie synoniem voor oppervlaktecoatings. Sinds de uitvinding van deze techniek, in reactie op corrosieproblemen in staalconstructies, hebben succesvolle generaties van zeer gerespecteerde principes geleid tot de huidige expertise in de technologie van oppervlaktecoating. Deze ontwikkelingen kunnen worden toegeschreven aan de verspreiding van informatie over metallisatie en snelle reacties op de behoeften van de industrie.

Tijdens het gezamenlijke hoogvacuum-coatingproces via verdamping smelt het metaal eerst en creëert dan een "wolk" van aluminiumdamp die wordt afgezet op een polymeeroppervlak, wat resulteert in een dunne metaalfilm.

In een perfecte vacuümtoestand ( 10-4 Torr) zullen de metaalmoleculen aangetrokken worden tot de polymeeroppervlakken zonder weerstand te ondervinden van lucht of gasdeeltjes, zodat het polymeer bedekt is met een gelijkmatige laag metaal. Voordat het hoogvacuüm coatingsproces kan plaatsvinden, moeten de polymeeroppervlakken geëgaliseerd en geïsoleerd worden door een initiatielaag (vernis) om de metaallaag op de juiste wijze af te zetten en om de hechting van de volgende transparante beschermlaag te verbeteren (vernis).

De behandeling met de initiatielaag heeft drie basisfuncties, waardoor resultaten van hogere kwaliteit mogelijk zijn:

  • Esthetische functie
  • Isolerende functie
  • Functionele interface op de punten van de laaghechting

Het aluminium en de metaallagen hebben zowel esthetische als functionele kwaliteiten. 80% van de hoogvacuümprocessen worden gebruikt voor esthetische doeleinden. Het functionele doel wordt ook steeds vker meegenomen, als gevolg van een verandering in galvanische processen, die momenteel zeer kostbaar en vooral gevaarlijk voor het milieu zijn. In de afgelopen jaren zijn cycli van meerdere lagen (hoogvacuümmetallisatie en verdere vorming van meerdere metaallagen) ontwikkeld op verschillende gebieden zoals elektronica, elektromagnetische reflectie en isolatie met uitstekende resultaten vanuit zowel een esthetisch als een functioneel oogpunt. Gebruikt voor esthetische doeleinden, wordt het transparante doel vandaag verzorgd door middel van UV-producten vanwege hun briljante en glaskenmerken die wordt weerspiegeld door de metaal- of aluminiumlaag.

Behandeling met een deklaag van vernis beschermt de laag aluminium en metaal tegen oxidatie en vertegenwoordigt een laatste laag. Al met al is de coating een zeer coherent pakket met meerdere lagen.


 

 

Wilt u...